Zijn koolhydraten goed of slecht voor ons brein? 

20-12-2019

8' leestijd


Ons brein is heel complex en theorieën of koolhydraten al dan niet gezond zouden zijn voor onze hersenen verschillen allemaal. We kunnen je hierbij dus niet verder helpen. We zien je graag bij ons volgende artikel. Tot dan! 

Néé hoor!! Natuurlijk krijg je onze ongezoute mening wat wij ervan denken en wat onze zoektocht ons heeft wijsgemaakt! 

Allereerst : ons brein omvat slechts 2% van ons volledige lichaam maar verbruikt zo'n 20% van onze energie. Duidelijk het meest hongerige orgaan van ons lichaam dus. 

We zetten even de voornaamste positieve en negatieve argumenten van verschillende studies voor jullie op een rijtje. 

Positief

Studies die beweren dat koolhydraten goed zijn voor het brein baseren zich op het aspect dat het brein voor 99% werkt op glucose.  

Als ons brein werkt op glucose, is het dus ook belangrijk dat we voldoende koolhydraten moeten eten voor een goede cognitieve werking.  

Wanneer we bijvoorbeeld een lage bloedsuiker hebben (en dus de concentratie in het bloed daalt) of diabetisch zijn (hier is de concentratie heel hoog maar de cellen kunnen deze niet opnemen door onvoldoende of onwerkzame insuline), zullen volgende symptomen zich voordoen. 

  • Licht in hoofd, 
  • Verlies balans
  • Onduidelijk spreken
  • Beperkt zicht 

Op dit moment is het heel belangrijk om koolhydraatrijk voedsel in te nemen om het brein terug te herstellen. 

Deze studies bewijzen dat het eten van koolhydraatrijke onbewerkte voeding je geheugen 1 uur na inname kan verbeteren. 
Als we spreken over koolhydraatrijke onbewerkte voeding denken we aan volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Producten die arm zijn aan voedingsstoffen(sacharose/snelle koolhydraten) , zoals frisdrank, koek en snoep, zouden het brein aantasten. 

Negatief

Dan zijn er de andere studies die beweren dat koolhydraten overbodig zouden zijn voor ons brein. Deze zijn fan van het Keto dieet.
Bij het Keto dieet neemt de lever deel aan het proces om ons brein voeding te geven. 

Wanneer er geen koolhydraten gegeten worden kunnen deze ook niet in glucose worden omgezet. Het lichaam zet nu via onze lever proteïne om in in glucose, vetten worden omgezet in ketonen. 

Deze ketonen zijn een alternatieve brandstof voor ons brein.
Indien ons lichaam niet over deze functie beschikt zou de mens nu al uitgestorven zijn. 

Het is wel zo dat ons brein niet voor 100% op ketonen kan overleven. Het zal steeds zo'n 30% van zijn energie uit glucose moeten halen. Maar dit kan zelfs zonder koolhydraten. Dit is te danken aan "gluconegenesis". Door dit proces maakt ons lichaam zelf deze 30% van glucose aan dat ons brein nodig heeft.  

Hieronder een overzicht waarom ketonen een betere energiebron zouden zijn dan glucose*: 

  • Onze bloedsuikerspiegel blijft constanter en we worden niet geplaagd door snelle verhogingen met als gevolg een dip in energie. 
  • Ketonen geven ons efficiëntere energie dan glucose. 
  • Het aantal  "mitochondria" verhoogt. Dit zijn de zogezegde energiefabriekjes.* 
  • Het geheugen verbeterd
  • Angsten en depressies verminderen.
  • Door energie te halen uit ketonen voorkom je insulineresistentie. Je lichaam kan niet "gewoon" worden aan de glucose. 

Het zou zo'n 2 weken duren vooraleer je brein zich aanpast van glucose naar ketonen als brandstof. 

Aangezien ons lichaam ketonen niet als primaire energiebron beschouwd en een alternatief is zouden er na een lange tijd negatieve gevolgen kunnen zijn.*

Conclusie 

We stellen vast dat de primaire energiebron voor ons brein glucose is. Om deze glucose te bekomen is het belangrijk om voldoende koolhydraten te nuttigen voor een goede cognitieve werking. 

Ons lichaam is zodanig ontwikkelt dat wanneer we geen koolhydraten kunnen nuttigen we nog steeds kunnen overleven. Hierbij zet onze lever vet om in ketonen.
Ketonen zijn de alternatieve energiebron voor ons brein.  Deze nieuwe brandstof zou een andere (betere) invloed hebben op ons brein dan de standaard glucose.

Koolhydraten (goede) zijn dus zeker niet slecht voor ons lichaam. Wat wel duidelijk wordt is dat ons lichaam zonder kan en dat deze energie zelfs beter zou zijn voor ons brein. Het gaat hier dus niet over goed of slecht maar over GOED en BETER.*

*We werken momenteel aan een artikel over Keto die deze dingen verder zal verduidelijken. 

Wat ben ik met deze informatie? 

Ieder lichaam verschilt. Én we hebben allemaal andere verwachtingen. Als jij bijvoorbeeld veel belang hecht aan je lichaam en iedere dag in de gym zit, zal je lichaam meer koolhydraten nodig hebben om je spieren de nodige voeding te geven. 

Misschien is het keto-dieet iets voor jou, misschien helemaal niet! Experimenteren is dus een must. Experimenteer niet voor je je dokter hebt geconsulteerd. 

  • Doe het keto dieet bijvoorbeeld 3 weken en begin dan terug koolhydraten te eten om te zien hoe je er zowel mentaal als fysiek op reageert.  

  • Doe dus een paar keer per jaar keto-dieet van een paar maand. Doe het keto dieet om je lichaam uit de "gewoonte" te halen waarin het zich begeeft. Op deze manier "denkt" je lichaam op een andere manier en zal je bij de volgende portie koolhydraten het deze niet allemaal tesamen meer proberen te verwerken. Je vermijd dus je dip gedurende de dag.