8 tips om je sociale vaardigheden te verbeteren.

02-12-2019

Ervaar je moeilijkheden bij het voeren van een gesprek, weet je niet goed hoe je met vreemden moet praten en voel je je hierbij ongemakkelijk? Je bent zeker niet de enige. Het liefst zou je jezelf in een kamer opsluiten, weg van de confrontatie met andere mensen. Maar helaas kunnen we niet zonder deze conversaties. Ze zijn van essentieel belang, niet alleen om letterlijk te overleven, maar ook om ons emotioneel vervuld te voelen. Of we het nu willen toegeven of niet, relaties zijn onmisbaar in ons leven. Met behulp van deze tips kan jij je sociale vaardigheden verbeteren: 

1. Bekijk je lichaamstaal

Als je socialer wil worden dan kan je op een speelse en professionele manier je brein beïnvloeden door te experimenteren met je lichaamshouding. Wanneer je met gebogen hoofd loopt, is het bijna onmogelijk om je goed te voelen. Maar gooi je armen in de lucht, kijk omhoog en probeer dan maar eens een slecht gevoel te hebben. Misschien moet je tijdens je volgende gesprek niet plotseling omhoog kijken en naar de lucht grijpen, tenzij je zin hebt in een grappig en onverwacht gesprek! In ieder geval, een zelfverzekerde lichaamstaal zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd voelt en dit straal je ook uit. Elke sociale interactie begint met lichaamstaal, en ongeacht wat je zegt, je houding verraadt of je wel of niet geïnteresseerd bent.

Let op je zithouding en bewegingen, en maak oogcontact zonder te staren, want dat kan mensen behoorlijk ongemakkelijk maken. Rechtop staan, je hoofd omhoog houden en glimlachen zijn absoluut de basis als sociale vaardigheid. 

2. Wees jezelf en druk jezelf uit

Niemand zal openstaan voor iemand die niet bereid is over zichzelf te praten. Daarom is het belangrijk, als je een gereserveerd persoon bent, om na te denken over wat je kunt delen om je gespreksvaardigheden te verbeteren. Wees niet bang om je persoonlijkheid tot uiting te brengen, want mensen voelen het wanneer je niet authentiek bent. Oprechtheid duurt het langst.

Om dit te kunnen doen, is het essentieel om te weten wie je bent. Als je vaak in een bepaalde rol kruipt, wordt het moeilijk om echt contact te maken met anderen. Het is een goed idee om je sterke punten, zwaktes en interesses op te schrijven, zodat je een goed beeld krijgt van je eigen persoonlijkheid. Dit helpt je om een beter begrip van jezelf te krijgen en maakt het gemakkelijker om op een authentieke manier met anderen te communiceren.

Verlegen zijn
Verlegen zijn

3. Luister meer dan je spreekt

Als jij misschien wat verlegen bent en praten niet je grootste kracht is dan is van is dit puntje iets waarin jij kan uitblinken. De meeste mensen hebben namelijk behoefte aan een luisterend oor.

Stel open vragen en zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen, toon interesse in hun verhalen en laat ze praten over wat ze maar willen.

Focus tijdens gesprekken
Focus tijdens gesprekken

4. Praat over iets aparts 

Het nieuws, het weer of een aantal fundamentele meningen geven; allemaal leuk en makkelijk. Maar onthoud jij deze gesprekken of überhaupt de persoon die ze vertelt? Goede praters vertellen je dingen die je niet wist en dat zul je fascinerend vinden. Daarom is het goed om kennis te hebben op gebieden waar anderen weinig van weten. Dergelijke kennis gebruik je op de juiste momenten in een gesprek naar buiten te brengen.

5. Zoek gezamenlijke interesses

De beste manier om een ​​gesprek gaande te houden, is wanneer zowel jij als de persoon met wie je praat, geïnteresseerd zijn om het voort te zetten. Dat doe je door te praten over dingen die je gemeen hebt.

Je hoeft iemand niet goed te kennen om erachter te komen wat je gemeen hebt. Je kunt overeenkomsten vinden, zelfs met volslagen vreemden, door ze te observeren en op basis daarvan te beslissen welke onderwerpen je naar voren wilt brengen.

Sociale vaardigheden verbeteren
Sociale vaardigheden verbeteren

6. Help je zelfvertrouwen omhoog

Zelfvertrouwen speelt een cruciale rol in diverse aspecten van ons leven. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet genoeg bent en anderen beter zijn dan jij, heeft dit een negatieve invloed op je gesprekken. Je angst straalt uit naar anderen en geeft hen het idee dat jij denkt dat ze jouw bijdrage niet waarderen, omdat jij dat zelf ook niet doet. Het creëren van een leven waar je van houdt en het accepteren van je unieke eigenschappen kunnen deze barrière doorbreken. 

7. Focus

Om echt verbinding te maken met anderen, is het essentieel om uit je eigen gedachten te stappen en aandacht te besteden aan elk detail. Let op de lichaamstaal van de ander, observeer de kleding die ze dragen en luister naar de nuances in hun stem. Deze informatie kan waardevol zijn om op in te spelen en een diepere connectie te creëren.

Door bewust te zijn van de non-verbale signalen en subtiele aspecten van de interactie, kun je een zeer elegante indruk maken op mensen. Het vermogen om deze details op te merken en er adequaat op te reageren, toont je aandacht voor detail en je vermogen om met empathie en inzicht te communiceren. Het stelt je in staat om op een dieper niveau contact te maken en een betekenisvolle interactie tot stand te brengen.

Dus, laat je gedachten los en richt je aandacht op de kleine nuances van de communicatie. Door je bewust te zijn van de lichaamstaal, stem en andere subtiliteiten, kun je een indrukwekkende indruk maken op anderen en echt contact maken.

8. Oefen, oefen en oefen

Wat zullen mensen van mij denken als ik gewoon een praatje ga maken? En waar praat ik dan zoal over?

Het gaat niet over het maken van een perfect gestructureerd, uitgebreid gesprek dat een Oscar waardig is voor dramatisch schrijven. Het gaat erom relevant te zijn voor de situatie waarin je zich bevindt en om ervaring op te doen. Het gaat erom oprecht te zijn, in plaats van te proberen iets interessants te zeggen.