WAT IS HEART RATE VARIABILITY (HRV)?

09-05-2023

Leestijd '3


In 9 tips om stress te verminderen bespraken we hoe we ons hart gezonder konden maken. Maar wat betekent dat juist? Een gezond hart? Dat een lage hartslag gezonder is dan een hoge weten we intussen, maar weinig wordt ons vertelt over HRV (HEART RATE VARIABILITY). En dit dames en heren is de sleutel tot een beter hart. 

Heart Rate Variability
Heart Rate Variability

Wat is HRV (HeartRateVariability)

Als ons hart klopt zijn de slagen niet zo regelmatig als we zouden denken. Het ritme verandert voortdurend. Deze constante verandering in ritme (milliseconden) tussen de hartslagen noemen we de "heart rate variability" (HRV). Over het algemeen geldt; hoe groter de verandering tussen de hartslagen, hoe beter. Een hoge HRV is dus top! 

  • Lage HRV wordt geassocieerd met vechten of vluchten, stress, ziekte of overtraining.
  • Hoge HRV wordt geassocieerd met rust en vertering, algemene fitheid en goed herstel. 

Zelf merken we niet heel veel van de veranderingen in hartslagen. Maar het geeft ons wel een mooie indicatie hoe je hart reageert op verschillende situaties. HRV reageert sneller op stress en ziekte dan je hartslag in rust dat doet. Hierdoor heb je een interessante tool om stress en ziekte reeds te constateren zonder je hiervan iets merkt. Kortom : HRV geeft je een duidelijk beeld over je algemene gezondheid. 

Voorbeeld HRV
Voorbeeld HRV

METEN IS WETEN

Waarom zou ik m'n HRV meten? 

Door je HRV te monitoren, kan je een maximale productiviteit bereiken, stress beheersen en je trainingsregime verfijnen. 

  • Hoe jouw HRV in de loop van de maanden verandert, kan onthullen hoe belangrijke veranderingen in je levensstijl (bijv. een nieuwe baan, ouder worden) jouw gezondheid beïnvloeden.
  • Je HRV-trends kunnen helpen bepalen of je met succes herstelt van belastende dagen (bijvoorbeeld training, ziekte, stress).
  • Als je je check-ins overdag vergelijkt met je algemene basislijn, krijg je inzicht in hoe bepaalde activiteiten, zoals meditatie of lichaamsbeweging, je systeem beïnvloeden.
  • Hoe je nachtelijke gemiddelde HRV zich verhoudt tot jouw basislijn en of deze omhoog of omlaag gaat, kan jouw helpen om te weten hoe je jouw dag moet aanpakken (bijv. prioriteit geven aan rust of een uitdaging aangaan).

Als je je chronische fysiologische toestand wilt begrijpen, kan je je HRV het beste tijdens je slaap meten.
'S nachts is je lichaam in een consistente toestand, zonder storende variabelen (voedsel, sociale interacties, veranderende omgeving). 

Wat een enkele nachtelijke HRV-meting kan laten zien: 

  • Een hogere HRV-score wijst op een rustdag, een koele slaapkamer of 'mindful' activiteiten met een lage/matige intensiteit, zoals wandelen of yoga.
  • Een lagere HRV-score kan het gevolg zijn van uitdroging, alcohol, late maaltijd of lichaamsbeweging, ziekte, een intensieve training, acute stress of een warme slaapkamer.

Houd er rekening mee dat er veel factoren zijn die van invloed zijn op uw HRV:

  • De HRV van elke persoon is uniek, dus vergelijk je HRV met je eigen gemiddelden en vermijd vergelijkingen met anderen. Het is normaal om dagelijkse en seizoensgebonden schommelingen in je HRV te zien.
  • Een normale HRV voor volwassenen kan variëren van minder dan 20 tot meer dan 200 milliseconden. De beste manier om je normale niveau te bepalen, is door een wearable te gebruiken die je HRV meet in een gecontroleerde omgeving, zoals slaap. Deze draag je enkele weken om een basis te hebben.
  • "Hoge" en "lage" HRV is relatief voor elke persoon. HRV is een zeer gevoelige statistiek, die voor iedereen uniek reageert.