Stress bestrijden met... stress?
Leestijd '3
Stress is tegenwoordig alomtegenwoordig in onze maatschappij en lijkt onvermijdelijk. We streven voortdurend naar manieren om stress te verminderen en ons ervan te bevrijden. Maar wat als we je vertellen dat er een andere benadering is om met stress om te gaan? Wat als je stress zou kunnen gebruiken om stress zelf aan te pakken – en er nog goed in zou worden ook?
Je vraagt je misschien af: "Moeten we stress niet vermijden voor een vitaal leven?" Wel, langdurige stress kan inderdaad schadelijk zijn voor ons lichaam. Maar kortstondige stress heeft eigenlijk verbazingwekkende voordelen. Dit komt door een prachtig samenspel van hormonen zoals adrenaline en cortisol.
Hoe stress wél gezond kan zijn.
Laten we eens kijken naar twee verschillende vormen van stress: disstress en eustress. Disstress, de schadelijke vorm van stress, is waarschijnlijk waar je meteen aan denkt. Maar eustress, ook wel positieve stress genoemd, kan juist een waardevolle bondgenoot zijn in je zoektocht naar minder disstress!
Eustress is een kortdurende, matige vorm van stress die ons lichaam en geest helpt om zich aan te passen, te leren en te groeien. Door ons regelmatig bloot te stellen aan eustress profiteren we van een verbeterde veerkracht, fysieke versterkingen in het lichaam, mentale groei, beter immuunsysteem én stressvermindering!
Wat je kan doen om eustress (goede stress) te ervaren:
- Het stellen van uitdagende doelen.
- Het aangaan van nieuwe hobby's of activiteiten.
- Deelnemen aan sport of fysieke uitdagingen.
- Het leren van nieuwe vaardigheden.
- Het plannen van spannende reizen of avonturen.
- Het deelnemen aan sociale evenementen en netwerken.
- Het opzetten van creatieve projecten.
- Het voorbereiden van een inspirerende presentatie of spreken in het openbaar.
- De Wim Hof Methode
- Het uitproberen van adrenaline-verhogende activiteiten zoals parachutespringen of bungeejumpen.
Herstel na eustress
Wat uitermate belangrijk is, is dat de momenten van eustress gevolgd moeten worden door voldoende herstel. Net zoals onze spieren rust nodig hebben na intensieve training om sterker te worden, heeft ons lichaam rust en herstel nodig na stressvolle ervaringen om optimaal te kunnen profiteren van de positieve effecten. Als we voortdurend onder langdurige en intense stress staan zonder voldoende herstel, kan het juist negatieve gevolgen hebben op onze gezondheid en welzijn. Dit kan leiden tot uitputting, een verzwakt immuunsysteem, angststoornissen en andere gezondheidsproblemen.
Door af en toe bewust onder stress te staan en daarna te zorgen voor ontspanning en herstel, kunnen we ons lichaam en geest versterken en onze veerkracht en welzijn vergroten.
Hoe helpt eustress je bij distress (slechte stress)?
Eustress kan dienen als een hulpmiddel om distress te bestrijden, omdat het ons helpt beter om te gaan met uitdagingen. Door positieve stresservaringen toe te voegen aan ons leven, ontwikkelen we veerkracht en een positievere houding ten opzichte van stressvolle situaties. Hierdoor worden we beter uitgerust om met negatieve stress om te gaan. Ook stimuleert eurstress de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine, waardoor we ons gelukkiger en gemotiveerder voelen. Het ervaren van positieve emoties helpt ons om stress beter te beheersen en ons gevoel van welzijn te vergroten, waardoor distress minder impact heeft op ons dagelijks leven. Door bewust gezonde uitdagingen aan te gaan, kunnen we ons richten op positieve doelen en prestaties. Dit zorgt voor een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen, wat weer helpt om negatieve effecten van distress te verminderen.
Wat er in het lichaam gebeurd bij gezonde stress.
Adrenaline
Wanneer we kortstondige stress ervaren, wordt het sympathische zenuwstelsel geactiveerd. Dit activeert de "vecht-of-vlucht" reactie, waarbij adrenaline wordt vrijgegeven in de bloedbaan. Adrenaline bereidt het lichaam voor op actie door de hartslag en de bloeddruk te verhogen, de ademhaling te versnellen en glucose (suiker) in het bloed vrij te maken om energie beschikbaar te maken voor de spieren. Dit mechanisme is essentieel voor het omgaan met distress en stelt ons in staat om te leren omgaan met de stressor op een effectieve manier.
Cortisol
Naast adrenaline komt ook Cortisol vrij bij eustress. Cortisol staat bekend als het "stresshormoon" en speelt een cruciale rol bij het reguleren van het energiemetabolisme en het helpen van het lichaam om te gaan met stress.
Cortisol zorgt ervoor dat glucose in het bloed beschikbaar blijft, zelfs wanneer de energie wordt gebruikt tijdens stressvolle situaties. Dit helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de hersenen en spieren van energie te voorzien. Zodra de stressvolle situatie voorbij is, helpt cortisol het lichaam om weer terug te keren naar een rustiger toestand door het afremmen van de activiteiten die tijdens stress werden verhoogd.
Bij kortdurende stress draagt cortisol bij aan onze veerkracht en helpt het ons om effectief om te gaan met stressoren.
DISCLAIMER
Het is echter belangrijk op te merken dat iedereen anders reageert op stress en dat individuele factoren, zoals genetica, levensstijl en persoonlijkheid, een rol kunnen spelen bij hoe we stress ervaren en hoe ons lichaam reageert. Het is altijd raadzaam om gezonde stressmanagementtechnieken te gebruiken, waaronder het inpassen van eustressvolle activiteiten in ons leven, om ons welzijn te bevorderen en een gezonde balans te behouden.
Meer over...