Hoeveel eitjes je dagelijks mag eten?
4' leestijd
Eieren zijn misschien wel de meest veelzijdige en voedzame ingrediënten die je in de keuken kunt vinden. Ze zitten boordevol essentiële voedingsstoffen die je lichaam op allerlei manieren ondersteunen. Toch worden eieren soms onterecht als de 'slechterik' bestempeld, vooral vanwege de cholesterol in de dooier. Maar is dat wel eerlijk? Laten we de feiten op een rijtje zetten en ontdekken of die dooier echt zo slecht is als sommigen beweren.
Eieren en cholesterol
Cholesterol in eieren heeft verschillende effecten. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van eieren het HDL-cholesterol verhoogt, terwijl er bij de meeste mensen geen significante stijging van LDL-cholesterol wordt waargenomen. Er is geen verschil in het optreden van hartproblemen tussen mensen die regelmatig eieren eten en degenen die dat niet doen, behalve bij mensen met diabetes type 2, waarbij een hogere inname van eieren mogelijk een groter risico op hartproblemen met zich mee kan brengen.
Goede eigenschappen van eieren
Naast cholesterol bevatten eieren ook tal van andere gunstige voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan luteïne, zeaxanthine en antioxidanten, die de kans op oogproblemen zoals staar kunnen verminderen. Bovendien bevatten eieren grote hoeveelheden choline, een voedingsstof die essentieel is voor de gezondheid van onze lichaamscellen. Daarnaast leveren eieren hoogwaardige eiwitten die bijdragen aan spieropbouw en gezonde botten. Studies hebben zelfs aangetoond dat eieren een gevoel van verzadiging bevorderen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
Conclusie
Hoewel er geen studies zijn uitgevoerd met mensen die meer dan 3 eieren per dag eten, kunnen we op basis van bovenstaande argumenten concluderen dat er geen reden is om de hoeveelheid eieren die je consumeert te beperken. Bij "Goals and Habits" zien we geen enkele reden tot bezorgdheid. Bovendien zijn eieren gewoonweg heerlijk en gemakkelijk te bereiden. Dus maak je geen zorgen en geniet ervan!
ONLINE TRAJECT
Optimaliseer lichaam en geest in 10 weken
Cholesterol & voeding?
Zorgen over cholesterol? Dat is vaak minder nodig dan je denkt, zeker als het gaat om voedingsmiddelen die van nature veel cholesterol bevatten, zoals eieren, lever en garnalen. Het cholesterol dat je via je voeding binnenkrijgt, heeft namelijk weinig invloed op je bloedcholesterol. Tenzij je een zeldzame genetische aandoening hebt, zullen je cholesterolwaarden in het bloed niet significant veranderen door het eten van deze voedingsmiddelen.
Wat heeft dan wel invloed op je cholesterol? De vetten in je dieet spelen een grotere rol. Verzadigde vetten verhogen zowel het "slechte" LDL als het "goede" HDL cholesterol. Enkelvoudig onverzadigde vetten hebben de neiging om HDL te verhogen (avocado's, olijfolie), terwijl meervoudig onverzadigde vetten (Notenolie, maisolie, zonnebloemolie,..) zowel HDL als LDL verlagen. Beweging is ook een factor; het kan helpen om je HDL-niveaus te verhogen.
Blijf gerust genieten van voedingsmiddelen als eieren en garnalen. De echte sleutel tot het beheren van je cholesterol ligt in het kiezen van de juiste soorten vetten en het integreren van regelmatige lichaamsbeweging in je routine.